Hopp til innholdet Logg inn
En ung mann holder en liten baby i armene
Klar for noe nytt? Vi hjelper deg navigere i både boligsalg - og kjøpsprosessen. 

Skal du bytte bolig?

Her får du som skal kjøpe eller selge en bolig gode råd på veien til å realisere boligdrømmen din.

Når du skal selge boligen din og kjøpe deg noe nytt, står du foran to omfattende prosesser som krever at du legger en nøye og detaljert plan.

I denne artikkelen vil du få en enkel liste over de viktigste tingene du bør tenke på og vi begynner med det du kan gjøre på allerede i dag.

Dette bør du tenke på når du skal bytte bolig

Tenk langsiktig og ikke kortsiktig

Vurder hvilke behov du har nå og de som vil komme i fremtiden. Planlegger du å få barn i løpet av noen år eller har barna fløyet redet? Trenger du å flytte til et sted med heis og en butikk rett rundt hjørnet eller til et nabolag med kort vei til skolen?

Ta en gjennomgang av økonomien din

Det å kjøpe en ny bolig er en av de største investeringene du gjør i livet.  

Hvordan ser økonomien din ut etter at du har betalt alle de faste utgiftene dine? Kan du sette av noe til den nye boligen din?

Vet du hvor mye penger du har og bruker hver måned, vet du også hvor mye du har å kjøpe for.

Det kan også være lurt å ta en prat med en av våre dyktige rådgivere.

I Eika har vi over 50 lokale banker hvor du kan få personlige og økonomiske råd på veien til å realisere dine planer og mål. Vi ønsker å være støttespilleren du kan lene deg på når du står foran små og store økonomiske valg og vi har lokalkunnskapen du trenger på veien.

Finn din lokale bank her. 

Bør du selge eller kjøpe først?

Dette er et typisk spørsmål du gjerne snubler over når du skal bytte bolig, og svaret er at «det kommer an på» - og det kommer an på en hel haug med faktorer.

I et kjøpers marked, altså et marked hvor det enkelt forklart er flere boliger til salgs enn det er kjøpere, kan det være tryggere å selge først. Da vet du nøyaktig hva du har å rutte med for å kjøpe en ny bolig.

I et selges marked, altså et marked hvor det enkelt forklart er færre boliger til salgs og det er lett å selge en bolig, er det som regel tryggere å kjøpe først.

Samtidig kommer det også an ting som på den personlige økonomien din, hvor god tid du har, om du har et sted å bo hvis du ikke finner drømmeboligen med én gang og hvor attraktiv din bolig er på markedet akkurat nå.

Ps. Vi har noen smarte råd til deg - enten om du skal selge boligen din eller kjøpe ditt neste drømmehjem.

Uansett hva du går for, bør du bare ikke glemme forsikringene dine.

Disse forsikringene bør du ha når du selger og kjøper en bolig

Når du selger eller kjøper en bolig, bør du alltid sørge for at du har de forsikringene du trenger.

Har boligen og tingene gått opp i verdi bør du i alle fall oppgradere forsikringene dine. Du har nok større verdier enn du tror.

Boligselgerforsikring / eierskifteforsikring

Når du skal selge boligen din, anbefaler vi at du kjøper en boligselgerforsikring, også kalt eierskifteforsikring.

En slik boligselgerforsikring er en forsikring som du som selger boligen kan tegne før salget finner sted. Poenget med forsikringen er å beskytte deg som selger boligen å stå ansvarlig for skjulte feil og mangler reklamasjoner som eventuelt måtte oppstå etter overtakelsen. Hvis kjøperen oppdager problemer som ikke var kjent eller opplyst om ved salget, vil forsikringen helt eller delvis dekke kostnadene for å reparere for disse feilene. 

Boligselgerforsikringen kan være en smart investering, spesielt om boligen din er litt eldre og risikoen for skjulte feil kan være større. I tillegg til at den beskytter deg som selger, kan den også gi kjøperen en ekstra trygghet

Boligkjøperforsikring

En boligkjøperforsikring er en forsikring som kan gi deg som kjøper en bolig juridisk hjelp hvis du oppdager skjulte feil og mangler etter at du har overtatt boligen.

Forsikringen kan være kjekk å ha spesielt hvis du er i tvil om boligens tilstand. Men pass på at du leser vilkårene nøye før du bestemmer deg for å kjøpe en slik forsikring.

Hør med meglerselskapet ditt om de tilbyr en boligkjøperforsikring eller gjør et grundig søk på internett om du mener slik forsikring er aktuell. 

Husforsikring

Husforsikringen vår dekker skader på selve bygningen og alt inventar som er fastmontert. Typiske skader kan være brannskader, vannskader og naturskader eller tyveri og innbrudd. Ønsker du en ekstra god dekning, velger du vår beste forsikring, Hus Pluss.

Innboforsikring

Innboforsikringen vår dekker tingene du har i boligen din som ikke er fastmontert, som for eksempel møbler, klær og TV. Den inkluderer også alt det du har i bod, garasje og loft, slik som sykkel, ski og verktøy. Med Innbo Pluss får du vår beste dekning. 

Verdigjenstandforsikring

Har du noen ekstra dyre ting som er spesielt verdifulle for deg, som smykker, bunader eller klokker, kan du kjøpe en ekstra forsikring for disse.  

Skal du pusse opp?

Skal du pusse opp boligen din før du selger den eller pusse opp den nye boligen du har kjøpt, er det lurt å investere i vår Innbo Pluss-forsikring. Den dekker nemlig uforutsette ting som kan skje når du pusser opp (som for eksempel at du velter og knuser den dyre TV-en din i tusen biter mens du maler taket). 

Verdt å vite når du flytter

Både hus- og innboforsikringen vår dekker skader på innbo inntil 100 000 kroner hvis du flytter tingene dine selv til en ny bolig i Norge.  

Verdt å vite hvis overtakelsen er forsinket

Hvis du har signert kjøps- eller leiekontrakten, og overtakelsen blir forsinket, dekker både hus- og innboforsikringen nødvendige merutgifter til opphold utenfor hjemmet inntil 100 000 kroner. Opphold skal avtales med oss på forhånd.

Verdt å vite hvis du havner i en tvist

Både husforsikringen og innboforsikringen vår dekker også rettshjelp ved kjøp og salg. Havner du i en konflikt er det kjekt å vite at du i mange tilfeller får dekket utgiftene til advokat, retten, sakkyndige og vitner. 

Les også: Innboforsikringen dekker rettshjelp

 

 

Noen faktorer kan avgjøre boligens verdi

Bor du i et attraktivt nabolag med for eksempel kort vei til skole, barnehage, butikker, aktivitetstilbud og offentlig transport og lite støy, kan det trekke opp verdien på boligen din.

Hvilken standard boligen din har, vurderes ut i fra en rekke kriterier. Tilstanden på badet og kjøkkenet, det elektriske anlegget og røropplegget, er spesielt utslagsgivende, fordi det koster mest å fikse. 

I tillegg vurderes verdien ut fra faktorer som: 

  • Hvor mange kvadratmeter boligen har og hvordan rommene er fordelt
  • Hva slags utsikt boligen har
  • Hvor gode solforhold boligen har
  • Om boligen din har en peis, balkong, terrasse, hage eller garasje (og standarden på disse)
  • Hvilken etasje leiligheten din ligger i (om du har en leilighet)
  • Om det nylig har blitt gjort oppgraderinger eller renoveringer

Kan kjelleren bli til et fungerende og godkjent oppholdsrom eller utleiedel? Kan boligen gjøres om fra en to-roms til en tre-roms? Er planløsningen åpen for alternative løsninger? Jo flere muligheter boligen gir, jo mer øker verdien.  

En kvinne står med kaffekoppen i hånden på kjøkkenet

Vet du hvor mye du egentlig eier?

Du har større verdier enn du tror. Slik holder du enkelt oversikt over verdien på tingene dine og oppgraderer innboforsikringen din etter hvert som familien og antall ting i huset vokser.

Gode råd i takt med livet