Slik tar du vare på huset ditt om høsten
6 enkle råd både du og eiendommen din vil sette pris på før vinteren kommer.
Når høsten banker på døren, temperaturen ute begynner å krype nedover og du mest av alt har lyst til å trekke deg inn under et varmt teppe … Da frister det kanskje ikke så mye med en aldri så liten påminnelse om ting du burde få unnagjort før vinteren setter inn?
Men det er nettopp det vi skal prøve oss på. Sjekker du nemlig huset og hagen din med jevne mellomrom, kan du forebygge mye før det er for sent.
Vi har samlet 6 enkle råd både du og eiendommen din vil sette stor pris på i ettertid.
Sjekk taket og rens takrennene
Har du sjekket taket ditt i det siste? Er alle taksteinene på plass og er de hele? Er beslaget rundt pipa tett? Ta deg en tur opp i stigen og sjekk etter mose, sprekker eller andre skader.
Sjekk også tilstanden på eventuelle beslag, isbordene og vindskiene (bordene som avslutter taket i endene).
Hva med takrenna di – er den renset for løv og skitt?
For å unngå at takrennene tettes til, kan det være lurt å legge inn en løvfanger.
Sjekk loft og kjeller for fukt
Er det skjolder på veggene eller taket på loftet ditt eller nede i kjelleren? Sjekk alle kriker og kroker og gjerne bak skap eller andre møbler også hvis du kommer til.
Finner du noen mistenkelige skjolder eller flekker, bør du kontakte fagfolk og fikse problemet før det blir større.
Test stoppekrana og steng utekrana
Når uhellet er ute og du må ta i bruk stoppekrana, er det veldig dumt om du da finner ut at krana sitter bom fast når du virkelig trenger å få stengt den.
Vil du unngå omfattende vannskade, kan det være lurt å teste om den faktisk funker. Vet du ikke hvor den er? Da anbefaler vi deg å finne ut av det så fort du har lest denne setningen her.
Det samme gjelder hvis du har en utendørs stoppekran. Den bør du uansett også stenge for vinteren.
Rens eller bytt filter på varmepumpa
Det er superviktig å ha god ventilasjon og luft. De fleste varmepumpene i dag har et filter du bør rense jevnlig. Støvsug dette filteret gjerne en gang i uka, men ta en ekstra økt på høsten.
At du renser dette filteret ofte har også noe si for hvor godt den presterer.
Hold en brannøvelse med hele husstanden, bytt batteriene på røykvarslerne og sjekk pulverapparatene
De fleste dødsbranner i Norge skjer i boliger. Det er en av årsakene til at Norsk Brannvernforening anbefaler alle å ha en brannøvelse hjemme en til to ganger i året.
Du har kanskje vært med på en eller annen form for brannøvelse på skolen eller på jobben. Men det er som regel hjemme du oppholder deg mest, og der du sover.
Sørg derfor for å ta en skikkelig brannøvelse med hele husstanden.
Bytt samtidig batteriene på alle røykvarslerne i huset og sjekk at pulverapparatene har er intakt og står på grønt. Vend gjerne apparatet opp ned slik at pulveret ikke klumper seg.
Rydd det som kan ryddes
Med litt ekstra tid til overs kan det passe ypperlig å ta tak i den kanskje lengste dørstokkmila: å få rydda i garasjen, på verandaen, i kjelleren, på loftet og i boden eller i klesskapet.
Start i det små. Begynn med å pakke bort utemøblene, syklene og sommerutstyret og ta det derfra.
Samtidig får du jo en oversikt over det du ikke trenger lenger og kan selge eller gi bort, og hvilke verdier du faktisk har.
Med disse enkle tipsene, er du på god vei til en tryggere vinter, og når snøfnuggene daler ned, får samvittigheten din hvile.