Hopp til innholdet Logg inn
En gammel mann og dame maler
Ikke gå på en kostbar smell - velg den riktige forsikringen før du begynner å pusse opp.

Gjelder innboforsikringen din når du pusser opp?

Nja. Det kommer helt an på om du har den riktige forsikringen. Her får du vite hva som gjelder når og med noen gode råd på veien.

Hvert år bruker nordmenn over 90 milliarder kroner på å pusse opp hytter og hus. En svimlende sum bare i seg selv, og vi tør nesten ikke tenke på hvor mye den summen ender på når oppussingen går skeis.

Du kan se det for deg: vegger, bærende konstruksjoner, gulv eller tak må rives, pusses, sparkles, skjæres, fuges og hamres.

Listen over ting du må passe på er lang, og da har vi ikke en gang tatt med alt forarbeidet som må med: eventuelle anbud, søknader og tillatelser, budsjett og så videre.

Men et godt tips er å begynne med å velge den riktige forsikringen.

En vanlig innboforsikring dekker nødvendigvis ikke alt

Innboforsikringen din dekker, som ordet sier, innboet ditt. Det vil si alle tingene dine som ikke er fastmontert i boligen din.

Blir disse tingene utsatt for brann, vannskade eller innbrudd, er det innboforsikringen som gjelder.

Les mer om vår innboforsikring.

Innboforsikringen gir deg også fri rettshjelp om du havner i en konflikt med en håndverker.

Men hva om TV-en din knuser når du flytter på den eller seksjonen velter og pulveriserer alt innholdet mens du pusser opp?

Skader du innboet ditt ved plutselige og uforutsette hendelser når du pusser opp, blir det ikke dekket av en vanlig innboforsikring. Da er det Innbo Pluss du må ha.

– Det er mye som skjer ved en oppussing, hvor ting flyttes rundt og pakkes ned. Uhell kan skje ved at ting velter, og det er fort gjort å skrape opp for eksempel møbler. Da kommer en god forsikring godt med. Vår Innbo Pluss-forsikring dekker slike skader skjedd ved uforutsette hendelser for inntil hundre tusen kroner, sier Heidi Haakensveen i Fremtind. 

Så hvis du tenker på å pusse opp snart, bør du kanskje vurdere å oppgradere innboforsikringen din først?

Du kan sammenligne de to innboforsikringene våre og kjøpe en av dem her.

Det er mye du kan gjøre selv. Men la fagfolka ta seg av det elektriske og VVS. 

Her er noen gode råd når du skal pusse opp

Overlat fagarbeidet til fagfolk

Er du handy, er det fristende å gjøre mye av oppussingen selv. Men rør og elektrisk arbeid, ildstedet og pipa, må du overlate til de som kan det. Gjør du feil her, kan det ikke bare være farlig, men også fryktelig dyrt.

Vær forsiktig i høyden

Må du stå på noe for å rekke helt opp dit du skal male? Sørg for å stå på en stødig gardintrapp eller stige, og tenk på sikkerheten. Et fall kan skade både deg og omgivelsene.

Skal du rive veggene?

Skal du flytte eller rive vegger, kan det være lurt å spandere på seg en time med en byggeteknisk konsulent. Da får du en kvalifisert vurdering på om dette går ut over bæringen, el-anlegget eller skjulte vannrør.

Ha det ryddig

Oppussing fører ofte til rot. Noe uorden må det nødvendigvis bli siden ting må ryddes bort og dekkes til. Men pass på at selve arbeidsområdet ditt er ryddig. Det minimerer farer for at noe går galt, detter i gulvet eller ødelegges underveis.

Sjekk skjøteledningene

Skjøteledning til arbeidslampe eller verktøy blir flittig brukt under oppussing. Sjekk at skjøteledningen du bruker er av god kvalitet, uten synlige feil. Ledninger som ligger i en kveil kan bli overbelastet, noe som kan føre til at de blir for varme og i verste fall brannfarlige.  

Det kan være litt slitsomt, men når du spikrer opp det siste panelet på soverommet, eller monterer listene på den veggen du selv har malt - da kommer nok godfølelsen snikende.

Lykke til!

Mann foran pc med dame i bakgrunnen

Har du sikret tingene dine?

Hjemmet ditt rommer ofte større verdier enn du tror. En god innboforsikring sikrer alle tingene du typisk tar med deg når du flytter inn.

Les mer