Skal du bytte bil?
Når du skal bytte bil, skal du kanskje kjøpe og selge på en gang. Her får du noen gode råd på veien til en god bildeal.
Veien til en god bildeal, enten du skal kjøpe eller selge (eller begge deler), er ikke alltid like rett frem. Det er mye du må ha på stell før du i det hele tatt begynner og i denne artikkelen gir vi deg noen enkle og gode råd som vi håper gjør prosessen litt enklere.
Så spenn sikkerhetsbeltet, nå starter vi.
Dette bør du gjøre når du skal kjøpe en bil
Ny eller brukt? Stor eller liten? Fancy eller funksjonell? Privat eller forhandler? Elektrisk eller bensin? Blå eller sort?
Det er mange spørsmål du må finne svaret på hvis du skal bytte ut bilen din.
Vi tok en prat med Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, for å hjelpe deg litt på veien og han har noen gode råd.
Finn ut hva du egentlig trenger
– Først må du selvfølgelig spørre deg selv hva du skal bruke bilen til, og i hvilken prisklasse du vil lete. Deretter må du bruke de knepene som finnes for å gjøre et best mulig kjøp, råder Engebretsen.
Bor du i byen med trange parkeringsplasser, trenger du kanskje en litt mindre bil. Skal du ha plass til barnevognen eller hundeburet, trenger du nok en stasjonsvogn.
Forhandler eller privat?
– Privat er billigere, forhandler er tryggere. Det viktigste er uansett at du leser nøye gjennom serviceheftet og sjekker at alt er på stell. Ta gjerne med deg noen som har peiling på bil. For å være helt sikker kan du be om at bilen NAF-testes før dere inngår en avtale, sier Engebretsen og fortsetter:
– Når du har bestemt deg for å kjøpe bilen, er det én ting du alltid må gjøre. Sørg for at dere skriver kjøpskontrakt. Da unngår du problemer i ettertid, avslutter han.
La forhandlerne kjempe om deg
Går du for å kjøpe den nye bilen din hos en bilforhandler, bør du ikke takke ja til det første og beste tilbudet som dukker opp. Shopp litt rundt og sjekk hos flere bilbutikker.
– Start med å finne tre ulike biler i riktig prisklasse og segment. Gå til de ulike forhandlerne og si som det er: At du er interessert i bilen, men at du også ser på biler hos andre forhandlere. Da ser du hvem som er villige til å kutte prisen, sier Engebretsen.
Rådet gjelder også om du skal kjøpe nybil:
– Da er det vanskeligere å få avslag i pris, men du kan til gjengjeld få med mer ekstrautstyr, forklarer han.
Kjøp en bil som er to år gammel
Ja, for når det gjelder hva som lønner seg rent økonomisk, er ikke Engebretsen i tvil:
– Bilen faller mest i verdi de første par-tre årene den er i bruk. En bil som er to år gammel er fortsatt ganske ny, rimeligere, og er forhåpentligvis ferdig med alle barnesykdommer. Med dagens biler har du fortsatt nybilgaranti også, sier rådgiveren.
Selg bilen din igjen etter tre år
Noen bilmerker har så mye som syv års nybilgaranti, noe som kan gjøre kjøpet ekstra gunstig.
– Mange har en bil i tre år før de bytter. Kjøp en bil som er to år gammel, og selg den som femåring. Da har den fortsatt to år igjen av nybilgarantien, og du kan forvente å få en grei pris, forklarer Engebretsen.
Men skal du selge den privat, er det mye du må passe på.
Ikke glem bilforsikringen
Når du har kjøpt en bil, er du nødt til å ha forsikringene i orden. Hos oss kan du velge mellom fire ulike bilforsikringer med forskjellige dekninger.
Ansvar: Denne må du uansett ha, og forsikringen dekker personskader og ulykker med fører og passasjerer, og skade du påfører andre.
Delkasko: Denne forsikringen dekker alt som ansvar gjør, i tillegg til veihjelp, tyveri, brann og glasskader på bilen.
Kasko: Dette er et hakk opp fra delkasko, og dekker også skade på din egen bil ekstrautstyr, maskin og bagasje.
Bil Pluss: Dette er den beste forsikringen vår og den dekker alt kasko gjør, men med ekstra god dekning på maskinskade. Du får også leiebil så lenge bilen din er på verksted, og er dekket om du mister nøklene dine eller fyller feil drivstoff. Med Bil Pluss får du også mindre egenandel ved kasko-skader.
Hvem du bør velge kommer an på hva slags bil du kjøper og hvor mye du skal kjøre.
Sammenlign og kjøp den bilforsikringen som passer deg og dine behov her.
Dette bør du gjøre når du skal selge bilen din
Skal du selge bilen din, er det mange ting du må passe på. Spesielt om du skal selge den privat og ikke via en forhandler.
Dette bør du gjøre hvis du skal selge den privat.
Før du selger den
Vask, støvsug og poler bilen nøye
Gjør bilen skikkelig ren, både utvendig og innvendig, så den fremstår best mulig på bildene du skal ta. Poler den gjerne til den skinner.Sjekk dine plikter og rettigheter som selger
Det er viktig å kjenne til rettighetene og pliktene dine når du selger bilen. Selgers opplysningsplikt går lenger enn kjøpers undersøkelsesplikt. Vær ærlig.
Finn den riktige markedspris på bilen din
Bruk noen minutter til å finne tilsvarende biler på nettet for å få et utgangspunkt.
Sjekk bilens service- og verkstedhistorikk
Ha bilens service- og verkstedhistorikk tilgjengelig for kjøperen.
Få en salgstest på bilen
Denne testen er mer omfattende enn en EU-kontroll og vil gi deg og kjøperen en nøytral vurdering av bilens tekniske tilstand og gir trygghet for kjøperen. En slik test kan du blant annet få hos NAF (ekstern lenke).
Få bilen EU-godkjent
Er det mindre enn seks måneder til du skal ha bilen på EU-kontroll igjen, bør du sørge for at den blir EU-godkjent før du legger den ut for salg.
Lag en god annonse
Bruk litt tid på dette steget. Tar du gode, detaljerte og mange bilder i dagslys, uten filter og forstyrrelser i bakgrunnen, og skriver ned all nødvendig informasjon om bilen, kan det tiltrekke seg seriøse kjøpere.
La annonseteksten være kort og lett å lese, men gjerne litt personlig. Husk at annonsen skal overbevise kjøperen om at det er din bil hen må ha. Vær ærlig og nøyaktig når du oppgir fakta som bilens tilstand, kjørelengde eller ekstrautstyr. Husk å legge til kriterier som «tilhengerfeste» hvis bilen din har det.
Når kjøperen skal overta bilen din
Prøvekjøre bilen?
Ønsker kjøperen å prøvekjøre bilen din må du passe på at kjøperen har et gyldig førerkort. Bli gjerne med på turen.
Skriv under en grundig kjøpskontrakt / salgskontrakt
Dette er salgets viktigste dokument! Kontrakten skal inneholde all nødvendig informasjon om kjøperen og selgeren og deres ansvar. I tillegg skal den beskrive bilens tilstand, eventuelle heftelser og detaljer som alder, kjørelengde og lignende. Viser det seg at kontrakten er mangelfull, kan du som selger bilen bli holdt ansvarlig og bli nødt til å utbedre feilen eller justere prisen.
Det er fullt mulig å bruke en digital kjøpekontrakt som trygt kan signeres med BankID.
Her har du en lenke til NAFs gratis kjøpekontrakt og Forbrukerrådets standardkontrakt (eksterne lenker).
Fjern bombrikken fra bilen
Husk at du må fjerne bombrikken fra bilen din og gjøre nødvendige endringer hos bomselskapet ditt (slik at ikke du blir belastet for bompasseringer i fremtiden).
Send inn salgsmeldingen
Når både du og kjøperen har signert salgskontrakten og dere har blitt enige om en dato for overtakelse, må du sende inn en salgsmelding til Statens vegvesen.
Denne salgsmeldingen er viktig for at Statens vegvesen skal få registrert at kjøretøyet har fått en ny eier. Blir ikke denne fylt ut riktig, kan alle krav og avgifter fortsatt sendes til deg.
For å fylle ut salgsmeldingen trenger du informasjon fra kjøperen og eventuelt andre medeiere, så det kan være lurt at dere fyller den inn sammen.
På disse nettsidene til Statens vegvesen kan du lese mer om salgsmeldingen og levere den inn digitalt (ekstern lenke).
Husk at kjøperen må tegne en ny bilforsikring
For å få omregistrert bilen, må bilen ha en gyldig ansvarsforsikring. Derfor må den nye eieren av bilen bestille en bilforsikring på den før bilen tas i bruk.
Er salgsmeldingen godkjent, avsluttes nemlig den bilforsikringen som du hadde på bilen din automatisk – og skal bilen brukes må kjøperen kjøpe en ny forsikring.
Kanskje en av våre bilforsikringer er midt i blinken?
Ikke glem omregistreringen
Når salgsmeldingen er godkjent, må omregistreringsavgiften betales hos Statens vegvesen (ekstern lenke). Som regel er det kjøperen som gjør det – om den ikke er inkludert i salgsprisen.
Deler innholdet er hentet fra kilder som NAF, Statens vegvesen, Nettbil, finn og Viking.